Angst

Uw hyperventilatie klachten zoals benauwdheid, duizeligheid enzovoort, kunnen spanning en angst teweeg brengen. Dit heeft te maken met uw gedachten. Hierdoor kan een hyperventilatieaanval weer sneller opgeroepen worden. Voor u het weet zit u dan in een vicieuze cirkel.

Hyperventilatie-klachten kunnen in eerste instantie ook langzaam maar zeker zijn ontstaan uit spanning of stress.
Daarom is het goed niet alleen naar de klachten op zich te kijken, maar ook naar de oorzaak hiervan en hoe u omgaat met hyperventilatie.

Daarnaast kunnen hyperventilatie-klachten ook voortkomen uit een lichamelijk probleem, zoals bijvoorbeeld suikerziekte en bepaalde longziekten. Ook dan zijn er vaak mogelijkheden om de klachten te verminderen. Binnenkort volgt hier meer informatie over.

Paniek en andere angsten

Hyperventilatie kan zich voordoen bij verschillende soorten angsten, zoals de paniekstoornis.
Meer informatie over andere angsten kunt u lezen op de site van de ADF stichting:  sociale fobie, piekerstoornis, posttraumatische stress, depressie en dwangklachten

Oefeningen

Belangrijk is om de spanning en angst te verminderen. Hierdoor zullen de hyperventilatie-klachten vaak gaan afnemen. Een effectieve methode hiervoor is de cognitieve gedragstherapie. U kunt zelf met oefeningen aan de slag of u kunt hiervoor de hulp inroepen van een therapeut.