Paniek

U kunt een paniekstoornis ontwikkelen,als u zich voortdurend angstig maakt voor een nieuwe hyperventilatie-aanval en een aantal situaties vermijdt die mogelijk een nieuwe aanval zouden kunnen oproepen.

Heeft u angstaanvallen waarbij u het idee heeft dat u dood gaat of gek wordt? 

Een paniekaanval die gepaard gaat met hyperventilatie en zomaar uit het niets lijkt te komen is vaak een hele heftige en nare ervaring. U heeft misschien het gevoel gehad dat u stikte, terwijl uw hart als een razende tekeer ging. Veel mensen willen dit niet meer meemaken en zijn bewust of onbewust alert op signalen die mogelijk wijzen op een nieuwe aanval.

Deze alertheid kan echter de tegengestelde werking hebben. Doordat u er veel mee bezig bent, kunt u een nieuwe angst hiervoor ontwikkelen. Voor u het weet zit u in een vicieuze cirkel. Door de angst gaat u namelijk toch weer snel teveel ademen en zonder dat u in het in de gaten heeft, roept u een nieuwe aanval op.

Hoeveel mensen hebben last van een paniekstoornis of agorafobie?

Deze angsten komen veel voor. In de VS hebben 5 tot 8% van de mensen ergens in hun leven last van paniek of agorafobie (dat is tussen de 15 en 25 miljoen mensen). In Nederland ligt het percentage op 3,8%.

Ook hebben veel mensen last van paniekaanvallen die zich niet verder ontwikkelen tot een paniekstoornis. Meer dan 30% van de mensen in de VS hebben het afgelopen jaar een paniekaanval gehad, meestal als een reactie op een stressvolle situatie.

Paniekaanvallen en agorafobie kunnen zich bij iedereen voordoen; het komt in alle sociale lagen voor en heeft niets te maken met welk opleidingsniveau u heeft.


Bron: naar: Angst en paniek; Barlowe en Craske; www.nieuwezijds.nl