Medicijnen tegen angst

Meestal krijgt u een antidepressivum voorgeschreven, omdat dit ook goed tegen angststoornissen werkt en niet verslavend is. Om de kans op bijwerkingen zo klein mogelijk te maken wordt de medicatie in een lage dosering begonnen en geleidelijk opgebouwd.
Uitleg over werking en mogelijke bijwerkingen en controle zijn belangrijk. U moet elke dag op een vast tijdstip de medicatie innemen om een werkzame bloedspiegel te verkrijgen.

Wanneer werkt de medicatie?

Antidepressiva werken pas na een aantal weken. Eventuele bijwerkingen, bijvoorbeeld misselijkheid, soms toename van angst of depressie, kunnen al in de eerste dagen en weken optreden en zijn meestal tijdelijk. Vaak binnen een week of vier bereikt u de gewenste dosering.
U moet uw medicijnen minstens een jaar in deze dosering gebruiken. 

Uitgebreide informatie over antidepressiva

Op de website van de ADF stichting kunt u meer informatie vinden over de specifieke werking en bijwerkingen.

In de richtlijn staan de volgende stappen bij het voorschrijven van medicatie 

  • Antidepressiva die op het serotoninesysteem werken. Dit zijn de zogenaamde serotonine heropnameremmers. Voorbeelden zijn citalopram, sertraline, escitalopram en paroxetine. Een aanverwante mogelijkheid is venlafaxine, een middel dat in een hogere dosering ook op een ander systeem in de hersenen werkt.
  • Tricyclische antidepressiva als imipramine en clomipramine kunnen helpen wanneer eerdere medicatiestappen onvoldoende effect hebben. Deze middelen werken deels anders. Er zijn ook andere bijwerkingen mogelijk zoals een droge mond.
  • Soms wordt pregabaline voorgeschreven.

Tijdelijk, hooguit 8 weken, kunt u een snel werkend benzodiazepine zoals alprazolam erbij voorgeschreven krijgen, indien u een toename van angst ervaart.

Overige medicatie

Er bestaan enkele bijzondere soorten angst. Als u gespannen bent en tegelijk veel piekert lijdt u aan een gegeneraliseerde angststoornis. Daarbij kan ook pregabaline helpen. Podiumvrees is een bepaalde, specifieke angststoornis, waarvoor soms hartmedicatie wordt voorgeschreven (atenolol of propanolol).